Boundaries

Chodtsamme wat een takkeweer. Hoe zou W. dat dit jaar doen met haar oliebollen? Zal J. een afdakje getimmerd hebben? Even Facebook checken.

Dat ‘even’ is natuurlijk onzin, ik geloof het zelf niet eens. Elke paar minuten leid ik mijzelf af. Een tekst lezen is al een crime, om over schrijven maar te zwijgen. Er komt geen samenhangende gedachte uit zolang Safari naast mij op tafel ligt. De hoogste tijd voor een schop onder de kont, mijn eigen kont dat is.

De lessen van Ellen Kleverlaan, John Cleese en Joost Karhof indachtig oefen ik mijzelf vandaag in het scheppen van omstandigheden ter bevordering van creativiteit en concentratie.

  • Ellen heeft mij geleerd een schrijfschema te hanteren in plaats van met een vaag idee van plot lukraak wat tekst uit te braken waar pas na eindeloos schrappen en schaven iets aardigs van over blijft.
  • John Cleese adviseert boundaries in time and space aan te brengen en daarbinnen je creativiteit aan het werk te zetten. Het bewaken van die boundaries vergt de nodige vasthoudendheid, maar het resultaat is er naar. Ik geloof hem.
  • Joost Karhof, tot slot. Ik las in een artikel naar aanleiding van zijn overlijden dat hij, een overtuigd workaholic, zelfs het lezen van boeken voor zijn plezier, zittend aan tafel deed. Dan leek het tenminste op werk.

Kortom, voordat ik de laptop ter hand nam, heb ik eerst een schema gemaakt en in plaats van languit op de bank zit ik rechtop aan tafel, op een ongemakkelijke stoel.

Two out of three ain’t bad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *