Schrijven is lijden

Voorwoord in het boekje met de beste verhalen van de Gooise Opstelkampioenschappen 2012
Voorwoord in het boekje met de beste verhalen van de Gooise Opstelkampioenschappen 2012

Jongens en meisjes, dit jaar ga ik het niet met jullie hebben over het thema van de Gooise Opstelkampioenschappen, maar over wat je ervoor moet doen; schrijven. Het is namelijk nogal wat, in een paar uur tijd een verhaal verzinnen EN opschrijven. Niet gewoon opschrijven, nee, het moet gelijk goed gebeuren want anders kun je winnen wel vergeten. Ik heb de grootste bewondering voor jullie. Ik zou het niet kunnen. Want hoe gaat dat bij mij, een verhaal schrijven?
Eerst is daar De Aanloop. Die doe ik in mijn hoofd. Waar ga ik het over hebben, hoe kom ik van het begin naar het einde, wat is het begin en wat is het einde? Deze fase kan kort duren, maar soms ook heel lang. Dat zijn lastige periodes, want terwijl mijn hoofd het liefst bezig is met het verhaal, gaat de rest van het leven ook gewoon door.
Aan het eind van De Aanloop komt De Ontlading. Met behulp van potlood en papier laat ik mijn hoofd leeg lopen. Ik schrijf, streep stukken door, gum woorden weg, zet pijlen tussen teksten om ze met elkaar te verbinden. Kortom, onder mijn handen groeit het verhaal.
Pas als ik niets meer weet te veranderen ga ik achter de computer zitten. Er is dan al heel wat meer tijd verstreken dan er in een woensdagmiddag past en dan moet de echte worsteling nog beginnen. Die worsteling heet ‘Kill Your Darlings’.
De woorden moeten passen bij het verhaal, bij de personages en bij de omstandigheden. Daarom doe ik mijn best het verhaal te lezen alsof ik iemand anders ben, een anonieme lezer. De ergste Darlings herken ik van een kilometer afstand. Ach! mijn lievelingetjes. Elke keer dat ik denk ‘ha ha ha ….. wat ben ik toch grappig’ weet ik genoeg: Weg ermee!!! Streng, rechtvaardig en onverbiddelijk moet ik zijn. Schrijven is schrappen en schrappen is lijden.
En dan, na soms weken ploeteren, is het er dan eindelijk: Het Verhaal. Het verhaal zoals het verteld moet worden. Nu is het klaar om weg te geven.
Bij het schrijven van dit voorwoord is het precies zo gegaan. Nu is het klaar en van jullie, samen met alle andere verhalen in dit boekje.

Heel veel plezier met de beste, leukste, grappigste, spannendste van jullie eigen verhalen. Jullie hebben het allemaal super gedaan. Bedankt daarvoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *