Levensknoop

Achteraf kijk je de koe niet alleen in zijn kont, maar staan de voortekenen van de volgende mislukte relatie ook nog eens diep in het achterwerk van het arme dier gebrand. En het is niet alsof deze geschiedenis zich niet herhaalt; ik durf mijzelf onderhand wel een grossier te noemen.

Hoewel de laatste liefdesontbinding alweer enkele jaren achter mij ligt en ik niet op zoek ben naar de volgende, blijft het onderwerp ‘relatie’ actueel. Iedere dag doen zich leermomenten voor. Want mijn relationele handicap beperkt zich niet tot liefdesrelaties alleen. Ik durf dat hier wel te zeggen, er is toch geen mens die het nog niet wist en wel deze blog leest.

Ik doe geen greep uit de verzameling in de loop der jaren hardnekkig genegeerde voortekenen, ze zijn allemaal te kinderachtig voor woorden, wat op zich het grootste voorteken van allemaal is. Om u toch enigszins van dienst te zijn, zal ik de geleerde lessen met u delen. Niet allemaal natuurlijk, en al helemaal niet tot in al hun gênante details, maar toch, misschien kunt u er uw voordeel mee doen.

  • Lees ‘Verslaafd aan liefde’ van Jan Geurtz en je bent voor altijd op je hoede voor een liefde die stiekem een bodemloos gat in je eigenwaarde moet dempen.
  • Lees het bovengenoemde boek net zo vaak als nodig is om van je neiging af te komen de ander, op wie je ooit tot over je oren verliefd bent geworden, te veranderen.
  • Lees hetzelfde boek nog een paar keer om de laatste restjes zelfkastijding kwijt te raken.
  • Assertiviteit is niet ergernissen opsparen en verwachten dat de ander ruikt dat de emmer volloopt. Dat is wel dè manier om een hartgrondige hekel aan diegene te ontwikkelen. En aan jezelf, maar dat besef komt pas later.
  • Er zijn partners en er zijn projecten en als het klinkt als een project, er uitziet als een project en zich gedraagt als een project, dan is het een project en een project heeft niet jou, maar professionele hulp nodig.
  • Er zijn mensen die je, ondanks alles, ongelukkig maken. Wegwezen! Mijn tijd van leven is te kostbaar om te vergooien aan zeker ongeluk. Als het goed is geldt dat ook voor u.
  • Lees zoveel als je kunt. Met name de Volkskrant. Met name de column van Stella Bergsma van vandaag, 16 september 2016. De voorlopig laatste helaas. Maandag meldt Aaf zich weer beter. Ook Stella heeft aan veel dingen een hekel, dat schept een band. Maar dat is niet waar het om gaat. Ze schrijft over Steven:

De liefhebbende hoeder van mijn eenzaamheid. Zo omschreef George Steiner ooit zijn partner. Ik vind daar veel in zitten. Het is toch een soort van langdurige stervensbegeleiding, zo’n relatie.

Kijk, hier heeft een mens wat aan. Ik wel tenminste. Ik hoop dat Stella nog vaak mag invallen. Eigenlijk hoop ik dat Stella een vaste columnist wordt. Wetend hoe het met Thomas van Luyn en Henk van Straten is afgelopen, komt dat vast goed.

Het leven kan alleen achterwaarts begrepen worden, maar het moet voorwaarts worden geleefd.

Was getekend Søren Kierkegaard. Beetje lullig dat het begrip een volgende miskleun nooit helemaal voorkomt. Dat is, naast de dood, de tweede zekerheid van het leven. Er zal zich altijd een nieuwe gelegenheid voordoen alle voortekenen te negeren, je intuïtie het zwijgen op te leggen, jezelf te doen geloven dat het dit keer echt heel anders zit om vervolgens, het kan even duren, toe te moeten geven dat je wederom gefaald hebt.

Het heeft bijna iets geruststellends.

Een gedachte over “Levensknoop”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *